Wanneer ben je btw en/of invoerrechten verschuldigd?

Shop jij ook weleens in een buitenlandse webshop? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Wanneer moet je belastingen/invoerrechten betalen? Vaak bestelde ik make-up uit het buitenland en het was meestal op goed geluk. Totdat ik twee lipsticks van $20 per stuk bestelde (zonder verzendkosten) en de postbezorger aan mij vertelde dat ik € 21, 40 aan btw verschuldigd was. Niet vergeten dat je € 21, 40 contant moet betalen. Wanneer ben je btw (omzetbelasting) en/of invoerrechten verschuldigd?

invoerrechten
Van links naar rechts: Lovebug, Baracuda, Point Zero en Fudg’d.

Zoals velen van jullie wisten had ColourPop een paar dagen lang een actie voor al haar internationale volgers. Aankopen tot en met $49,99 werden verzonden voor een tarief van $4,99 en voor aankopen vanaf $50 hoefde je geen verzendkosten te betalen. In verschillende Facebook groepen werd aangegeven dat je vanaf $22 geen invoerrechten verschuldigd bent, maar er gingen ook andere geruchten de ronde. Ik wilde het fijne ervan weten en belde de belastingtelefoon Douane op.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Waarde van de ontvangen goederen (zonder verzendkosten en of kortingen)
 • Kortingen (kortingen zorgen er niet voor dat de daadwerkelijke waarde van de producten minder wordt)
 • Koers (een koers is variabel. Het wisselt per dag).

 

Voorbeeld 1 | ontvangen productwaarde niet meer dan €22

A) Vier lip producten gekocht bij ColourPop. Per lip product heb ik $6 betaald. 4 x $6 = $24
B) Ik kreeg ook $5 korting, omdat ik mezelf had aangemeld voor de nieuwsbrief. $24 – $5 = $19
C) Verzendkosten $4,99. $19 + $4,99 = $23,99

A) is de daadwerkelijke waarde goederen. Onze valuta is geen dollar dus moet je $24 omrekenen naar euro. Het was omgerekend ongeveer €21,30. Zodra de daadwerkelijke waarde €22 of minder is ben je géén btw (omzetbelasting) verschuldigd, want de productwaarde is niet meer dan €22.

*je bent geen invoerrechten verschuldigd, omdat de productwaarde niet meer dan €150 is.

Voorbeeld 2 | ontvangen productwaarde €22 of meer, maar niet meer dan €150

A) Vierentwintig lip producten gekocht bij ColourPop. Per lip product heb ik $6 betaald. 24 x $6 = $144
B) Verzendkosten $25. Productwaarde $144 + Verzendkosten $25 = $169*

A) is de daadwerkelijke waarde goederen. Onze valuta is geen dollar dus moet je $144 omrekenen naar euro. Omgerekend is $144 ongeveer €128,94.

Zodra de daadwerkelijke waarde €22 of meer is betaal je wel btw (omzetbelasting), want de productwaarde is meer dan €22. Je bent geen invoerrechten verschuldigd, want de daadwerkelijke waarde is minder dan €150.

B) $144 + $25 = $169 omgerekend €151,25. Om de btw te berekenen moet je 21% van $151,25 nemen. Het bedrag dat je aan belasting bij invoer verschuldigd bent is €31,76. Wanneer je je pakket hebt ontvangen heb je totaal productwaarde €128,94+ verzendkosten €22,37 + btw €31,76 = €183,07 betaald.

Voor meer voorbeelden waar je invoerrechten moet betalen, neem een kijkje op rekenvoorbeelden van de Belastingdienst. Zorg dat je je eigen onderzoek doet in plaats van het horen van anderen. De voorbeelden hierboven zijn maar een kleine greep van wat je verschuldigd kan zijn.

Wanneer ben je btw en/of invoerrechten verschuldigd?

Nu kan je voorkomen dat je btw en/of invoerrechten moet betalen. Moet je wel een keer btw en/of invoerrechten betalen dan weet je wat je kan verwachten. Voor meer informatie klik hier. Tot nu toe heb ik geen bestelling gedaan over de €150 euro en dus ook geen invoerrechten verschuldigd. In dit artikel heb ik het alleen over internetaankopen met betrekking tot make-up.

Wanneer je aankopen doet buiten de Europese Unie, betaal je:

 • btw (omzetbelasting) wanneer de waarde hoger is dan € 22,
 • btw (omzetbelasting) én invoerrechten wanneer de waarde hoger is dan €150

Heb jij weleens btw (omzetbelasting) en/of invoerrechten moeten betalen?

Volg:
Share:

6 Reacties

 1. 30 september 2016 / 15:36

  Wat een ontzettend handig artikel! Heel fijn alles zo op een rijtje te hebben. Ik was nog niet op de hoogte van het verschil tussen prijs en daadwerkelijke waarde. Maar dan rijzen er wel meteen allerlei vragen in mijn hoofd, want…wat bepaald nou eigenlijk die daadwerkelijke waarde. Je hebt bijvoorbeeld ook nog zoiets als een adviesprijs. En als een bedrijf een prijs van een product bepaalt berekenen ze er toch ook nog allerlei eigen kosten in door. Zou je die niet eigenlijk van de waarde af moeten trekken?? En hoe weet de douane nou weer wat de waarde is van het product dat jij hebt gekocht. Hoe controleren ze dat?? Pfff, ingewikkelde toestand :-s

  • Amanda
   30 september 2016 / 16:01

   We mogen er volgens mij op vertrouwen dat de prijs die wij zien dat dit de waarde is. Adviesprijs is meestal dan ook de waarde. Het gaat meer over de waarde van producten, want hierover zou je btw en/of invoerrechten moeten betalen.

   Klopt, meestal zitten er voor ons verborgen kosten. Deze verborgen kosten zoals de naam al doet vermoeden zien wij niet en gaan we uit van de waarde dat omschreven staat.

   Bijv. PostNL doet aangifte bij de Belastingdienst (Douane). In de aangifte moeten er een aantal gegevens worden opgenomen zoals waarde en omschrijving van de goederen. Waarschijnlijk krijgen ze de waarde en omschrijving goederen van bijv. ColourPop.

   Dank je! Ik zag rare berekeningen van mensen via Facebook groepen en ik dacht oh jee waarom vraagt niemand het eigenlijk aan de Douane zelf.

 2. 30 september 2016 / 15:43

  Superhandig artikel! Tot nu bestelde k buitelandse aankopen als CP via n groepsorder samen met andere meiden. Eigenlijk kan het voordeliger zijn om zelf n kleine aankoop te doen ipv een groepsorder. Goed om te weten, thanks lady!

  • Amanda
   30 september 2016 / 16:05

   Thank girl! Ik bestelde met een aantal nichten of via een UK website (hier betaal ik geen btw en/of invoerrechten). Het kan idd zijn dat wanneer je een kleine aankoop doet dat het voordeliger is om zelf te bestellen. X have fun and keep those snapchats coming.

  • 30 september 2016 / 17:11

   Heb ik ook aan zitten denken, Jenn. Maar dan zijn je verzendkosten vaak net zo hoog of zelfs iets hoger dan de waarde van je producten. Dat vind ik persoonlijk dan niet de moeite waard.

   • Amanda
    30 september 2016 / 17:17

    Klopt, maar het is voornamelijk wanneer er zulke promo’s zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *