Are you ready for a New Urban Adventure?

1947520_10200717973430044_273104016_n1947520_10200717973430044_273104016_n

Are you ready for a New Urban Adventure? Zo klonk onze slogan. Acht dagen lang gingen wij op avontuur. Acht dagen lang werd je gestimuleerd om meer over bepaalde onderwerpen na te denken. Acht dagen lang heb ik genoten van deze youth exchange. Moe, maar voldaan. Zoals ze in UK zeggen i’m blessed! Het is een lange post, maar het is de moeite waard om deze post rustig na te lezen.

In het kader van 150 jaar afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij in Nederland en 180 jaar in het Verenigd Koninkrijk startte New Urban Collective het project N.U.C. Unchained shared history, shared future. Met N.U.C. Unchained willen we het zelfbewustzijn van onder andere jongeren stimuleren. Door middel van diverse activiteiten zoals masterclassen, debatten, filmavonden en een exchange tussen jongeren uit Amsterdam en Londen. Het doel van deze exchange is om bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt en dat culturele diversiteit wordt gewaardeerd.

De exchange was van zondag 23 februari tot en met maandag 3 maart. Tijdens de exchange hebben wij workshops, masterclasses, een movie breakdown en rondleidingen gekregen over de rijke geschiedenis van Afrika en haar diaspora, de invloed van de slavernij en invloed van (sociale) media en sociale ondernemerschap.

Dag 1: zondag 23 februari – Arrival

Eindelijke we zijn in Londen! We werden ontvangen door de deelnemers vanuit de UK. Een aantal van de deelnemers vanuit NL gingen naar the famous London Jazz Café. De overige deelnemers vanuit NL wilde de buurt verkennen en een hapje eten. De buurt verkennen was een beetje te ambitieus. Uiteindelijk vonden wij Brixton caribbean cuisine. Resultaat dat wij met onze aunties op de foto staan.

brixton 1

IMG_1393[1]

Dag 2: maandag 24 februari – British museum and black history class

Deze dag stond in het teken van shared history: African heritage. We kregen een rondleiding door het British Museum van Robin Walker (o.a. auteur van het boek When we ruled). Onze rondleiding begon met een reis door de oude geschiedenis, we leerden over de grote beschavingen, culturen en empires zoals Kemet (Egypte). Robin Walker gaf ons een andere kijk op de kunstvoorwerpen in dit museum.  Don’t believe everything what you have been taught go and research for yourself. 

britishm

IMG_1404[1]

IMG_1405[1]

IMG_1406[1]

In de middag werden wij ontvangen bij Baba’s Foundation en kregen wij een black history class van Andrew Muhammed a.k.a. the Investigator. Andrew Muhammed begon met de uitleg van sankofa. San (keer terug) ko (ga) fa (kijk, zoek en neem). De betekenis erachter is kijk naar het verleden, neem daarvan mee naar het heden wat je kan gebruiken of wat je hebt geleerd en vertrek hiermee naar de toekomst.sankofa

Tijdens deze class kregen wij meer informatie over de geschiedenis van de UK met name over de Britse Civil Rights Movement van de jaren ’60 – ’80 , namen of gebeurtenissen zoals Claudine Jones, New Cross Fire, Stephen Lawrence, Frank Crichlow (Mangrove restaurant) en Kelso Cochrane passeerden de revue. Wist je dat Nothing Hill Carnaval (niet zoals we het nu kennen) gestart is door activiste Claudia Jones als een manier om de kracht van zwarte Britse mensen te tonen na een golf van racistische aanvallen op zwarte jongeren?

1782140_10200728203765796_361198690_n

Zoals altijd eindigde Andrew Muhammed met woorden van inspiratie/motivatie.  Je leven en je wereld is een weerspiegeling van je zelf. Dus als je wilt dat positieve dingen gebeuren, denk en wees positief, wil je liefde ontvangen, geef liefde. Neem de controle over je eigen lot en blijf altijd in mentale en fysieke vorm (SHAPE): Superior Habits And Positive Energy! Geeeeesh

1902804_10200728204565816_1566828847_n

Dag 3: dinsdag 25 februari – Photography workshop

Deze dag stond in het teken van Shared Present Contemporary Social Issues I. We kregen een interactieve fotografie workshop van Kofi Allen en Abbey Gacenia. Wat is fotografie? Wat is een afbeelding? Dit waren onder andere vragen die wij tijdens de workshop beantwoorden. De kracht van een foto gaat uiteindelijk om perceptie. Voordat we kunnen praten zien we eerst. In de middag kregen wij een woord en dit woord moesten wij  (in een groep van vier) uitbeelden en de rest van de groep moest raden wat het woord was. Vervolgens kregen wij de opdracht om in duo’s foto’s van elkaar te maken. Deze foto moest een vertaling zijn hoe jij de andere persoon zag.

Wil je het werk zien van Kofi Allen klik dan op de volgende link www.kamarazikofiallen.weebly.com

Dag 4: woensdag 26 februari – Spoken words/Creative writing workshop

Deze dag stond in het teken van Shared Present Contemporary Social Issues II. Wederom een interactieve workshop met korte opdrachten. Thema’s zoals heritage en identity. De eerste opdracht was om een ​​kort gedicht van 8 regels die moest beginnen met de woorden ‘my heritage’. Vervolgens een acronym en de laatste opdracht was schrijven over een slavenschip. Deze geweldige workshop werd gegeven door Winsome Duncan (Lyrical Healer) http://www.lyricalhealer.co.uk/

lyrical

Dag 5: donderdag 27 februari –  Social Enterprise Masterclass 

Dag 5 stond in het teken van Shared Present Contemporary Social Issues III. Deze workshop werd gegeven door Claudine Reid, directeur van PJ’s Community Service. We bespraken de sociale problemen die we in Amsterdam en Londen ondervinden, problemen zoals hoge werkloosheid en ongelijke kansen in het onderwijs. Claudine gaf ons tips hoe je een idee realistisch kan maken en hoe je van niets iets kan maken. Claudine gaf als voorbeeld dat PJ’s Community Service ooit een verlaten garage was vol met rommel. Haar ondernemersgeest zag geen rommel, maar een gelegenheid om van deze verlaten garage een Community Service van te maken. We werden verdeeld in een verschillende groepen zoals onderwijs, media en identiteit etc. In deze groepen moesten wij een plan pitchen wat te maken had met één van de onderwerpen. Tijdens het bedenken van ons plan moesten wij ook nadenken door wie (overheid, bedrijfsleven of de consument/de gemeenschap) we het liefst gesponsord wilden worden.

claudine

claudine1

Dag 6: vrijdag 28 februari – Public Speaking and Speech Writing workshop

Dag 6 stond in het teken van Shared Future Envisioning Social Change I. We kregen een inspirerende en leerzame workshop over het schrijven van een speech en spreken in het openbaar van motivational speaker Cuthbert B. Jack. Cuthbert B. Jack gaf ons een aantal praktische tips om een goede speech en presentatie te geven. Ga op onderzoek en ontdek wie je publiek is, wat vind je publiek wel of niet leuk. Na het theoretische gedeelte werden wij verdeeld in vier groepen. De vier groepen kregen eerst te horen wat voor soort speech ze moesten schrijven zoals een informatieve, een motiverende, een overtuigende of een vermakende speech. Vervolgens kregen de groepen de gelegenheid om de theorie in de praktijk uit te oefenen en kregen een onderwerp toebedeeld zoals de kracht van vrouwen, een tas, water en weave. De speeches waren geweldig!

De meeste mensen zijn bang om te spreken in het openbaar. Herkenbaar? Cuthbert B. Jack vertelde ons dat we moeten realiseren dat fear False Information Appearing Real is en dat we bewuster hiermee kunnen omgaan. Door oefening en ervaringen kan je leren om een goede spreker te worden en hierbij je fear overwinnen. Velen van ons zijn bang en hebben twijfels over onze eigen competenties en meningen van anderen. Aan het einde van de workshop kregen wij het verhaal van de ‘magere’ kikker en de ‘sterke’ kikkers te horen. Cuthbert B. Jack was in staat om ons te overtuigen dat elke persoon kan eindigen als de sterkste winnaar wanneer we doof worden voor negativiteit en blijven vertrouwen in ons zelf en richten op ons doel.

 cbj1

cbj2

Dag 7: zaterdag 1 maart – (Social) Media and its Power workshop

Dag 7 stond in het teken van Shared Future Envisioning Social Change II. Deze workshop werd gegeven door dr. Lez Henry en Hakim. We kregen een movie breakdown van Django Unchained. Tijdens een movie breakdown leer je welke kennis en wijsheden verborgen zitten in een film. Tijdens een film worden er woorden, symbolen of beelden gebruikt om je bewust te maken waar de film daadwerkelijk om draait, maar over het algemeen kijken we naar een film om ons te entertainen. Ik kan wel uren kijken en luisteren naar een movie breakdown! Films als, x-men, toy story, matrix en planet of the apes zijn onder andere voorbeelden met verborgen kennis en wijsheden. Nu vraag je je af welke kennis en wijsheden dan. Search…!! Zoveel te typen, maar wil het niet al te lang maken. Het nummer van Bob Marley – Buffalo soldier geesh. Weet jij wie de Buffalo soldiers waren en waarom ze zo genoemd werden? Mocht je het interessant vinden search..!! Weet jij wie de echte Django was?

download (2)

1979508_10200751445186817_476049462_n

1912026_10200751462427248_316456321_n

Dag 8: zondag 2 maart – Presentations

De laatste dag van de exchange stond in het teken van de verschillende presentaties van de deelnemers uit Nederland. De Nederlandse deelnemers waren vanaf dag 5 ingedeeld in groepen met verschillende thema’s, zoals education, media and representation, identity and history en economic empowerment. Jammer dat jullie er niet bij waren. Een aantal UK deelnemers gaven ook een presentatie en wat ik tot slot kan zeggen is dat ik de presentaties in vier woorden kan omschrijven hartverwarmend, ontroerend, inspirerend en persoonlijk.

Dag 9: maandag 3 maart – Back to reality

 Zoveel mensen ontmoet, zoveel mensen gesproken, zoveel geleerd en zoveel genoten keerden we terug naar de realiteit.

Wil je meer weten over New Urban Collective klik dan op de volgende link en blijf op de hoogte van onze activiteiten http://the-nuc.nl/

INSPIRE BEFORE YOU EXPIRE!

Peace, Love and Harmony

Amanda

Volg:
Share:

2 Reacties

  1. 19 november 2014 / 22:33

    Leuk! Ik baalde zo dat ik niet was geselecteerd toen.. Maar veel meegemaakt toen de groep hier weer was 🙂

    Ziet er interessant uit in ieder geval!

    • 20 november 2014 / 14:13

      Het was life changing! We konden helaas niet iedereen meenemen. Klopt, leuk dat je erbij was. Maybe next time! Andrew organiseert volgend jaar in juli een exchange naar Egypte. Zodra ik meer weet zal ik je het laten weten.❤ Amanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *